jueves, 25 de mayo de 2017

LA PAH SAFOR DENUNCIA QUE ELS DESNONAMENTS CONTINUEN A GANDIA I LA RESTA DE LA COMARCA

Una família monomarental a Beniopa, amb antecedents per violència de gènere, i integrada per tres menors, una d’elles amb discapacitat, es veurà pròximament desnonada de la casa que ocupa des de fa 8 anys. El cas ha estat posat en coneixement de l’Ajuntament de Gandia, que no ha donat cap solució a l’afectada, deixant aquesta família sola en una situació de vulnerabilitat màxima. 
  • La Plataforma enregistra, setmanalment, nous casos de famílies que han hagut de recuperar pisos buits d’entitats bancàries, davant la manca de solucions per part de l’administració local i autonòmica, malgrat la recentment aprovada “Llei Valenciana d’Habitatge” (LLEI 2/2017, de 3 de febrer)
  • Des de la PAH denuncien que el govern gandià no dóna solucions a les famílies que pateixen aquesta situació, al·legant que no hi ha pisos disponibles. 
  • En aquest sentit, la Plataforma es manifesta “molesta” pel discurs triomfalista de l’Alcaldessa de Gandia, Diana Morant, en les II Jornades Jurídiques de la Safor. Per a la PAH demostren quan allunyada de la realitat de la ciutat està la primera edil.  

Gandia, 25/05/2017.- “Molestes i al·lucinades”. Així s’han mostrat les activistes i membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de La Safor, davant les darreres declaracions vesades per l’Alcaldessa de Gandia, Diana Morant, a les II Jornades Jurídiques de La Safor, celebrades la setmana passada a Gandia. “El discurs triomfalista de l’Alcaldessa és vertaderament molest quan, després de 6 anys, setmanalment seguim rebent entre 20 i 30 afectades a la Plataforma. Moltes d’elles han passat abans o després pels serveis municipals, sense que en la gran majoria dels casos s’haja solucionat la seua situació”, expliquen des de la PAH comarcal. 

També informen que els motius que s’al·leguen des de l’administració són la manca de recursos: “Sempre diuen que no hi ha pisos”. En aquest sentit, la PAH qüestiona els discurs de l’Alcaldessa a les dites Jornades on parlava de l’existència de pisos cedits per entitats bancàries. I recorda al govern municipal que a Gandia hi ha més de 400 habitatges buits de la SAREB (conegut com “banco malo”), que han estat pagades amb diners públics i que estan buides. Per què el govern municipal no negocia la seua cessió? Per què es conforma amb 20 habitatges cedits pels bancs  -segons l’Alcaldessa-, dels quals no tenim coneixement? Què són 20 front a 400? 

Famílies ocupes desnonades i sense alternativa habitacional
La PAH Safor denuncia que a les seues assemblees arriben, cada vegada més, famílies que estan ocupant pisos buits de bancs i que tenen ordre de desnonament, a banda de procediments penals derivats de la ocupació: “Açò és resultat de la ineficàcia més absoluta de les administracións públiques i dels responsables públics”, han manifestat indignades. “Aquestes famílies, davant la manca de solucions per part de les administracions, han hagut de trobar, pel seu compte, solucions per no quedar-se al carrer. I, el que és més greu encara, damunt es veuen sotmeses a la criminalització”, denuncien. És el cas d’una membre de la PAH Safor, Pilar. 

Aquesta dona, veïna de Beniopa des de fa 8 anys, va haver d’ocupar un pis buit d’una entitat bancària, quan, després de patir maltractaments per part de la seua parella, va haver de buscar un sostre per als seus tres fills menors. I va ser així com va recuperar aquesta casa. “Era una casa muy deteriorada, pero con los años la he ido arreglando, para vivir en unas mínimas condiciones de salubridad con mis hijos. Al menos tenían un techo. Mis vecinos y vecinas, con quienes me llevo de maravilla, no han sabido hasta hace unas semanas que estaba ocupándola. Fue cuando me llegó la última citación judicial, ya que me han abierto un procedimiento penal. Es increíble, pero resulta que dar un techo a tus hijos cuando las instituciones públicas no te ofrecen nada es un delito. Ahora me han condenado a pagar una multa de 700 euros y me van a echar a la calle. No sé dónde dormiremos mis hijos y yo entonces. El Ayuntamiento de Gandia ya me ha dicho que no puede hacer nada. Quizás tendremos que ponernos a dormir en su puerta. Así, a lo mejor, hacen algo”, ha explicat. 

Des de la PAH Safor denuncien el cas de Pilar però demanen al consistori gandià i, concretament al departament de Serveis Socials, que no es tracta d’abordar casos aïllats, sinó de generar vertaderes polítiques d’actuació efectiva davant un problema greu que afecta, cada vegada més famílies de Gandia, com és el de la ocupació de pisos buits, com a conseqüència -insisteixen- de la manca de solucions per part de les institucions. 

També recorden que la PAH Safor dóna suport a les ocupacions sols dels pisos propietat d’entitats bancàries, ja que aquests són, per tots els rescats pagats amb diners públics i per l’estafa perpetrada contra la ciutadania, legítimament susceptibles de ser recuperats per a posar a l’abast de les persones que, com a conseqüència de la dita estafa, es veuen ara en situació de màxima vulnerabilitat. 

Exigim l’efectivitat de la “Llei Valenciana d’Habitatge”: Ja estan fent tard

Per últim la Plataforma manifesta el seu descontent per la no efectivitat de la recentement aprovada “Llei Valenciana d’Habitatge”: “Des de l'1 de març, tota persona o família que acompleixen unes condicions tenen dret a un habitatge i que les institucions estan obligades a facilitar-li-ho. En el cas de les persones que ja tenen un procediment judicial, l'ajuntament ha d'implicar-se, demanat al banc i al jutjat, que mentre aquesta persona no tinga una alternativa habitacional que no el desnonen”. 


Exigim al govern autonòmic la posada en funcionament dels mecanismes efectius per a la seua aplicació; el mateix als governs municipals de Gandia i la resta de la comarca, als que també insta a reclamar valentament a la Generalitat recursos i mecanismes per fer-ho possible. A més, anuncia pròximes accions al carrer per denunciar la situació i visibilitzar que la “Gandia, lliure de desnonaments” que anunciava la Sra. Diana Morant és ben diferent a allò que va presentar a la Casa de la Marquesa. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario