viernes, 17 de febrero de 2012

Dació en pagament aconseguida!


Després de mesos de negociacions, pressió mediàtica i al carrer, Omar i Amparo, amb la col·laboració de la Plataforma d’Afectats per la hipoteca de La Safor i l’Assemblea 15M Safor-Valldigna, aconsegueixen la dació en pagament del seu pis. Mentre, a tot l’Estat, i pròximament a Gandia, comença a encetar-se la campanya per a dur al Congrés una Iniciativa Legislativa Popular que regule la dació en pagament per a aquelles persones que hagen perdut la seua feina.

Omar va rebre la notícia des de Colòmbia, el seu país de naixement, al qual va haver de retornar, fa uns mesos, espentat per l’atur i els deutes. A Oliva, la ciutat on va arribar amb Amparo, la seua dona, fa més de una dècada, sols va romandre ella, lluitant per solucionar una situació insostenible, en la qual s’havia convertit el pagament de la quota hipotecària del seu pis.

Però des del mes de desembre, Amparo ja no viu a la que va ser casa seua, sinó a una casa de lloguer. Molt més humil que la vivenda que amb tanta il·lusió havia rehabilitat amb el seu marit. Però molt més tranquil·la. Si no hagueren arribat a signar aquesta dació en pagament, no sols ells hagueren perdut la seua casa i hagueren hagut de continuar pagant la hipoteca, sinó que el germà i nora, respectivament, d’Omar, com a avalistes, s’hagueren vists arrossegats a la mateixa situació. És en aquest punt on Amparo, quan parla amb els companys de la Plataforma d’Afectats i del 15M ens comenta que es sent més aliviada: “Las tensiones familiares eran también insostenibles, porque ellos también vieron cómo peligraba su vivienda, a consecuencia de que nosotros no podíamos seguir pagando la nuestra”.

Malauradament, a aquesta solució, justa solució, no s’arriba normalment, ja que les entitats bancàries posen molts obstacles perquè així siga. Així ho explica Vicente, un company de la comissió d’habitatge, del 15M: “Hasta conseguir que se firmara esta dación en pago, tuvimos que visitar, una y otra vez, al director de esta sucursal de Bancaja. No quería aceptar el documento que solicitaba la dación. Así que pasamos a la acción de sensibilización y reivindicativa delante del banco. Esto, unido a la consiguiente presión que esto tuvo en los medios, fue lo que, quizás, hizo que el director y el banco se lo pensaran mejor y acabaran aceptando la dación”.

Respectar les formes i passar a la acció són les dues fòrmules que, fins que s’aprove una llei que regule la dació, estan aconseguint que els bancs accepten la única solució que, de moment, poden tindre aquestes famílies. Però les Plataformes d’Afectats per la Hipoteca i les assemblees del 15M de tot l’Estat, entre altres agents socials, no ens conformem amb això. És per aquest motiu que, a partir del pròxim mes de març, anem a llançar una campanya estatal de recollida de signatures per a portar una Iniciativa Legislativa Popular al Congrés, que regule la dació en pagament per a aquelles persones que no tinguen la possibilitat de fer front a les quotes hipotecàries, quan hagen perdut la seua feina. En aquest sentit, esperem sumar col·laboradors, entre els agents socials de la comarca que, com nosaltres, i com molta gent, considera que cal aturar els abusos de la banca.

Davant la incapacitat de legislar per damunt dels interessos financers, en favor de les persones, la ciutadania, mobilitzada, està en l’obligació de fer que això siga possible.

No hay comentarios:

Publicar un comentario