miércoles, 17 de agosto de 2011

Manifest SALVEM LA MARJAL!

El projecte de camp de golf que el govern de Gandia en mans del Partit Popular pretén executar a la Marjal de Gandia suposa un atac de nou a les idees i els valors que la ciutadania ve reivindicant de forma manifesta des del passat 15 de maig.

Una vegada més, en la seua incapacitat manifesta per aprendre de les errades del passat, els polítics de torn recorren al model destructiu i depredador de creixement insostenible que arrassa amb el nostre patrimoni natural. El govern local proposa aquesta actuació que serà financiada per l’ajuntament de Gandia amb els diners de tots i totes.  Ningú ha preguntat les ciutadanes i ciutadans si estem disposats a pagar el preu; un preu que els nostres polítics s’entesten a posar a totes les coses, com si tot estigués un mercat en el qual tot es compra i es ven.

La Marjal de Gandia, com l’Alqueria del Peiró (també a Gandia i també en perill de destrucció), son espais i terrenys d’altíssim valor agrícola i natural i, per tant, no necessiten projectes d’oci ni urbanitzacions, que els facen desapararèixer o que els maltracten, perquè això suposa una greu pèrdua. Generen, en canvi, molt si es conserven, generant una economia local diversa i atemporal.

Com a ciutadans i ciutadanes compromeses amb la nostra realitat, també amb el patrimoni, l'Assemblea La Safor-Valldigna del moviment 15M a Gandia exigeix:

Valoracions d’especialistes. La construcció i funcionament del camp de golf a la Marjal trencaria el seu delicat equilibri ambiental (amb més soroll, més trànsit, més consum d’aigua i energia, menys silenci...) Abans de prendre qualsevol decissió irreversible des de l’Ajuntament de Gandia, volem que s’efectuen els indispensables estudis sobre el valor històric, etnològic, botànic per part d’especialistes, a fi de poder establir a una valoració correcta dels greuges que suposaria el projecte de camp de golf. A més, cal tindre en compte que, aquesta és una oferta ja existent al municipi veí d’Oliva.

Decisió democrática. Hi ha decisions que afecten de tal manera a l’estructura social i natural d’una ciutat que exigeix de mecanismes de decisió més democràtics que el vot cada quatre anys. Exigim, per tant, la possibilitat de donar veu als ciutadans i ciutadanes de Gandia per tal que puguen dir la seua opinió; el vot a un partit polític o a un altre no significa una carta blanca perquè el partit de torn en faça el que vullga!, no conservant espais naturals que són referència de la nostra vida, història i cultura i la millor herencia per a generacions futures.

L’espai públic i el model turístic. Un turisme més sostenible a la ciutat de Gandia ha de passar per iniciatives amb un impacte ambiental molt menor, amb la revalorització i restauració dels espais públics.

L’Assemblea La Safor-Valldigna no ha fet altra cosa des del seu naixement que tornar a donar-li valor a les persones, - amb la capacitat pròpia per decidir per nosaltres mateix-,  a les idees – amb la prioritat de la política per sobre dels polítics- i al carrer i les places – com a espai de reflexió, de decissió, de canvis-

Salvem la Marjal! és:

- un crit més amb la voluntat de posar per sobre els valors comuns dels interessos econòmics particulars.
- un crit que supose la consolidació definitiva dels espais més pròxims a la Marjal de Gandia com a un lloc d’ús públic i social, per a la realització d’activitats de baix impacte, que siguen prioritàries i compatibles amb la conservació dels seus valors naturals i amb la seua divulgació educativa, i sostenibles en el temps i l’espai.

L’ Assemblea Safor-Valldigna, recolza la tasca i mobilització dels col-lectius de Gandia i comarca. Al respecte, convidem a tots i totes a sumar-se.

No hay comentarios:

Publicar un comentario