viernes, 23 de septiembre de 2016

LA PAH SAFOR CONVOCA UNA CONCENTRACIÓ PEL DRET A L’HABITATGE I A L’EMPADRONAMENT

Gandia, 23-09-2016.- Des de la PAH Safor convoquem a tota la ciutadania, el pròxim dimarts, 27 de setembre, a les 10,30h, a una concentració, al C/Padilla, núm. 21 del Grau de Gandia, per exigir que, de una vegada per totes, es faça efectiu el dret a l’habitatge i a l’empadronament de totes les persones. 
És per això que hem triat per fer esta concentració un lloc (hi ha més com aquest en la comarca), com és un edifici ple de pisos buits, ubicat al C/Padilla, 21 del Grau de Gandia. “Aquest edifici té habitatges, sembla ser, propietat de la Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (SAREB, coneguda com a “banco malo”) i Bankia. Tant una com l’altra, tenen al seu haber milers de pisos buits que no estan posant-se a l’abast de les persones que necessiten un sostre. És per això que volem denunciar l’ús antisocial que s’està fent i fer una crida a les administracions públiques perquè pressionen tant a la Sareb com a Bankia i perquè les traguen al mercat del lloguer social”, expliquen des de la Plataforma. 
Cal recordar que moltes entitats financeres han estat, d'una manera o una altra, rescatades amb diners públics. Fa uns dies ens asabentàvem que l’Estat espanyol “da por perdidos” més de 26.000 milions d’euros d’ajudes a la banca (http://economia.elpais.com/economia/2016/09/11/actualidad/1473609299_855061.html). Si dividim eixa quantitat entre les vora 500.000 famílies desnonades en els darrers 10 anys, a cada família li hagueren correspost 52 milions d’euros. ¡Imaginem tot el que es podria fer si hi haguera voluntat política i sigueren primer les persones que els bancs! ¿A quantíssimes famílies s’haguera pogut ajudar amb més de 26.000 milions d’euros, és dir, amb més de 4.000 milons de pesetes que ha perdonat l’Estat espanyol als bancs? Uns bancs -per cert- que, des que va esclatar la crisi-estafa hipotecària (fa quasi ja 10 anys), han realitzat més de 429.049 desnonaments a tot l’estat, 95.793 al País Valencià.
Des de les PAH denunciem que la forta inversió pública no ha anat destinada a cobrir les necessitats de la ciutadania i les ajudes milionàries a la banca no han comportat cap contrapartida social. “¿Per tant, què menys que  els bancs oferisquen els habitatges buits a canvi d’un lloguer accessible per a les famílies afectades per l’estafa hipotecària, de la qual ells han sigut part implicada i rescatada?”, es pregunten des de la Plataforma. “La ciutadania rescata a la banca, però la banca no torna res a la societat”, denuncien. 
És per això que la PAH Safor es concentra el pròxim dimarts: “Volem que els habitatges buits dels bancs i de la Sareb isquen d’una vegada per totes al mercat del lloguer, a preus socials. Exigim la major implicació de les administracions públiques en aquesta qüestió. Volem fets”. 

Vora 900 habitatges de la SAREB buits a la comarca 
A tots els habitatges que els bancs tenen tancats a la comarca, cal sumar els vora 900 que el denominat “banco malo” (Sareb) també té pels pobles de La Safor. La PAH recorda que es tracta d’habitatges procedents dels anomenats “actius tòxics” dels bancs que aquest “banco malo” va haver-los de comprar perquè netejaren els seus balanços. “Ja que amb els diners de totes i de tots han millorat la solvència dels bancs, és una exigència legítima que també les vivendes de la Sareb que hi ha a la nostra comarca es posen a disposició de les famílies en situació d’emergència habitacional”, expliquen des de la Plataforma. 
Ara mateix, les institucions públiques municipals acusen un dèficit d’habitatges públics per oferir a aquestes persones i les borses de persones que demanden habitatges tenen llargues llistes d’espera. Pensem que el paper dels habitatges de la Sareb podria cobrir, perfectament, eixe dèficit municipal. “Nosaltres no entenem de competències. El que sí que entenem és que portem cinc anys, tots els dies, resolguent problemes d’habitatges. Siga la institució que siga, que ho solucione ja. Les persones afectades no poden esperar més”, expliquen. 
Exigim que s’acomplisca el dret a l’empadronament
Per altra banda, des de la PAH Safor recordem a tots els Ajuntaments de la comarca que tenen l’obligació d’empadronar a tota persona que visca al seu municipi, també les que estiguen ocupant, ja que segons la Llei 7/1985 de 2 d’abril, art. 59.2 tenen dret. A més, la PAH recorda que obstaculitzar aquest dret, reconegut per Llei a tot veí/veïna, suposa abocar a aquestes persones a la desprotecció absoluta i a la impossibilitat d’accedir a ajudes ni a drets civils. 

Des de la PAH Safor recorden als Ajuntaments de la comarca que altres consistoris ja estan aplicant correctament la legislació vigent a l’hora d’empadronar a famílies que estan ocupant, com és el cas de l’Ajuntament de Santa Cruz de Tenerife (http://www.laopinion.es/tenerife/2015/09/26/ayuntamiento-garantizara-empadronamiento-okupas/630179.html). Perquè, efectivament, encara que les famílies que estan ocupant un habitatge no tinguen el títol de propietat ni un contracte de lloguer, el fet és que eixes veïnes i veïns que volen empadronar-se estan vivint en eixos habitatges. “Des de la Plataforma oferim als Ajuntament una via que ja estan aplicant altres Consistoris, com hem comentat. L’únic requisit que han d’acomplir aquestes famílies és que s’haja comprobat de forma efectiva el domicili habitual de la persona inscrita, a través d’un informe policial que s’elabore a tal efecte. A partir d’ahí ja hi ha un document acreditatiu de que viuen o diuen viure i, d’entre altres coses, la maquinària dels Serveis Socials pot començar a funcionar i aquestes persones poden començar a accedir a drets que, ara mateix, els estan sent negats al no empadronar-les”, conclouen. 
PAH SAFOR


No hay comentarios:

Publicar un comentario