sábado, 24 de marzo de 2012

Taula Redona " Cooperatives Agroalimentàries i Xarxes de Consum"

Diumenge, 11.30 hores, participa a la taula redona i debat!

“La suma de moltes accions individuals, compromeses i responsables, es tradueix en un canvi col·lectiu amb un impacte social, econòmic i mediambiental positiu. I l’activisme en consum pot ser una eina per a aconseguir-ho"
Organitzada per la comissió de xicotet comerç i consum responsable, de l’Assemblea del 15M Safor-Valldigna, aquesta taula reuneix cooperatives de Lleida i Alberic, junt amb els pioners de l’agricultura biològica a l’Horta i La Safor, com són Vicent Martí i Cento Borrull, respectivament, per parlar de models agroalimentaris social i mediambientalment justs. Diumenge, a les 11.30 hores, convidem a tota la ciutadania a participar en aquesta taula redona que tindrà lloc al Casal Jaume I de Gandia.
<>
 
 
Continuant amb les Jornades «Construint alternatives al capitalisme», que encetarem el darrer 16 de febrer, amb la xarrada de l’activista i investigadora Esther Vivas, ara és el torn dels protagonistes del model agroalimentari i de consum alternatiu, del qual ja Vivas ens va anticipar algunes de les seues claus. Parlem de les cooperatives agroalimentàries, les xarxes de consum i les llauradores i llauradors que lluiten, cada dia, per defensar i salvar l’horta valenciana, mitjançant un model agrícola social i mediambientalment just i sostenible.  
Des del 15M, hem fet un gran esforç per reunir una representació d’aquests a Gandia, al voltant d’una taula redona, que estarà moderada per Xavi Ródenas, i que vol mostrar que tant des de la vessant de les llauradores i llauradors, com des dels consumidors, podem desenvolupar un model de consum que respecte els drets dels treballadors, que recórrega els menys kilòmetres possibles, del camp fins als consumidors, i que siga saludable. 

Referents pel seu treball i la lluita per l’horta

La taula comptarà amb la participació de cooperatives que treballen a la nostra comarca, com és el cas de l’Ecomuseu Vernissa Viu; altres punts del País Valencià, com Aigua Clara; de l’estat, com L’Arbella (Lleida). Però també, d’una forma destacada, comptarem amb la presència de la figura del “llaurador”, amb Vicent Martí, un dels pioners de l'agricultura biològica a l'Horta de València i un  activista per la terra i el territori des de fa més de 30 anys; i Cento Borrull, dels Marenys de Rafalcaid, dedicat a l’agricultura orgànica tradicional, així com a la promoció d’aquesta a través de xarrades i altres activitats. 

Vicent Martí, un referent de lluita
Si bé totes les persones que participen a la taula mereixen el respecte i l’admiració de la comissió, volem fer una especial menció a Vicent Martí, per la trajectòria de més de tres dècades, en defensa de la terra. 
Ell és un dels pioners de l'agricultura biològica a l'Horta de València i un  activista per la terra i el territori. Junt  a llauradors i membres de diferents moviments socials, han protagonitzat les darreres lluites per defensar i salvar l’horta valenciana de les urpes de  l'urbanisme depredador instigat per les institucions i poders econòmics. Ha  desenvolupat una agricultura sostenible i ha demostrat que es pot combatre la  globalització dels mercats alimentaris en pro d’un mercat local, on el  llaurador hi pot viure dignament amb el treball de la terra.
Més dades sobre els participants:
Bancalet de Cento (Marenys de Rafalcaid)
Vicent Martí (Alboraia)
Cooperativa L’Arbella (Pallars Sobirà-Lleida)
Vernissa Viu (Lloc Nou de Sant Jeroni)

3 comentarios: